Vertrouwen

Momenteel zit ik in de hal van de Kardinaal Alfrinkschool, waar de kinderen ook na schooltijd altijd gebruik mogen maken van het gebouw. De leerkrachten zijn wandelend aan het vergaderen. Wat altijd weer opvalt, is dat als je vertrouwen geeft, dat ieder mens veel meer verantwoord reageert dan bij wantrouwen. Wantrouwen is overal om ons heen. De politiek, de financiële wereld, de zorg etc. hebben als uitgangspunt wantrouwen, het hele onderwijs gaat uit van wantrouwen. En wat komt er in de plaats van vertrouwen? Bureaucratische gedrochten, waar de regel veel belangrijker is dan de mens.

De lerarenopleiding: het systeem anno 2015

In de afgelopen jaren hebben veel publicaties over de lerarenopleidingen bekendheid gekregen. D.w.z. dat vaak op zorgelijke toon aan de buitenstaanders een blik gegund werd in de instituten die onze leerkrachten moeten voorbereiden op hun niet geringe taak.

Terugblik Talkx Hellevoetsluis 13 januari 2016

Ook de tweede editie van Talkx was een groot succes! Tien sprekers van basisschool De Sterrenwacht vertelden op 13 januari 2016 in Hellevoetsluis hun persoonlijke verhaal. Daarnaast kon het publiek luisteren naar de inspirerende bijdragen van twee gastsprekers, waaronder Claire Boonstra. Ook aan muzikale talenten ontbrak het niet.

Talkx biedt een podium voor het sprekend kind en zijn belevingswereld. Het is onze missie andere scholen te inspireren opdat er meer Talkx edities zullen volgen!

Decembermaand

December blijft de meeste bijzondere maand in school. Eind november begint de spanning al op te lopen. Sinterklaas komt eraan en iedereen is al druk met de voorbereidingen. Met hulp van ouders in school wordt het elk jaar weer een fantastisch feest. Dit jaar de Voice of Holland met een Piet die heel vals zong maar zo graag mee wilde doen met de Voice. Geweldig bedacht door de Ouderraad.

Floréo Talkx op 13 januari 2016

Elf kinderen van onze Floréo-scholen vertellen op 13 januari 2016 hun verhalen in Theater aan de Schie volgens het unieke concept Talkx. Tijdens dit programma vragen de kinderen volwassenen aandacht voor hun verhalen over onderwerpen die hen bezighouden, namelijk: Dromen en leven met ADHD, het verwerken van het verlies van een vader, het hebben van een vader maar hem sinds je 5e niet meer hebben gezien, de kracht en twijfel die geloof geeft, een levend verhaal van een vlucht uit Syrië, het (on)vermogen van mensen om begrip en liefde op te brengen voor de ander, en hoe dieren daar anders op reageren, de eindigheid van leven dat pas net begonnen is, de behoeftes die leven wanneer je gepest wordt, hoe discipline een droom helpt realiseren, 5 maanden naar het land gaan waar je ouders vandaan komen maar waar alles anders is dan dat je het kent.

U bent van harte welkom op 13 januari 2016 in Theater aan de Schie, Stadserf 1, 3100 AK Schiedam. We beginnen om 14.30 uur. Het duurt tot ongeveer 17.00 uur, waarna u nog in gesprek kunt met de kinderen. Daarna is er nog een warm buffet, waar iedereen gezellig kan napraten.

Voor de volledige uitnodiging, klik hier

U kunt zich hier aanmelden.

Samen het beste eruit halen

Kinderen zijn onze burgers van de toekomst. Op de Sterrenwacht vinden wij het belangrijk dat ieder kind aangemoedigd wordt om zijn talenten te ontwikkelen en sociaal emotioneel te kunnen groeien. Ieder kind een passende plek binnen het onderwijs bieden is waar wij als school voor staan. Want hoe fijn is het dat kinderen in hun eigen wijk, vlakbij huis, naar school toe kunnen gaan. Kinderen en ouders zoveel mogelijk ondersteunen bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kind, vraagt om een centrale plek in de wijk waar ouders voor diverse vragen terecht kunnen als het gaat om de opvoeding, opvang en onderwijs en aan hun kinderen.

Meer lezen

Luisteren naar wie je echt bent

“Je wilt niet dood, maar verlangt naar een ander leven,” schreef Joost Zwagerman nog niet zo lang geleden.. Hij verlangde kennelijk meer dan ooit naar een  “ander” leven. Gevangen in depressies en een chronische ziekte was het voor hem kennelijk niet vol te houden, gevangen in een lichaam waar je niet in wilt zijn.

Vier Keer Wijzer

Het was echt een complimentendag, donderdag 4 juni op de RKBS Hendrik Boogaard, Rode Kruislaan. Marco Bastmeijer loopt een dag mee op school. Hij is de brein achter de werkwijze van Vier Keer Wijzer. In alle groepen draait een thema. Bij de kleuters, het thema circus. Hij is vol lof, het ziet er bij de kleuters echt op en top circus uit.

Ouderbetrokkenheid op de Sterrenwacht

Op de Sterrenwacht zijn alle kinderen welkom. Iedereen is ergens een ster in en dat zetten we centraal in ons onderwijs. Kinderen begeleiden bij hun didactische ontwikkeling, leren verantwoordelijkheid te dragen, zelfstandigheidsbevordering, samenwerken en zorg voor elkaar dragen bij aan een respectvolle omgang met elkaar. Samen bouwen aan een wereld waarin verdraagzaamheid en waardering is voor de eigenheid van iedereen.

Pasen

De ochtend waarop dit blog zal worden geplaatst, genieten de kinderen in onze school met elkaar van het paasontbijt. Zij weten dat Pasen het kerkelijk feest is waarin het lijden en het sterven van Jezus Christus centraal staat.